Nyhedsbrev – nov. 2018

Hadsund Bryghus
Nyhedsbrev
nov. 2018

 

Det er ved at være lang tid siden, der er blevet orienteret om status på etableringen af Hadsund Bryghus – det rettes der hermed op på. Du kan læse en opsummering herunder, og vil du mere i dybden – så læser du bare videre under resumeet.

Resume

  • Bryggeriet har fået en glad smiley af Fødevarestyrelsen.
  • Der er blevet brygget juleøl og Hadsund øl. Bryghusets Venner får udbudt øl først, herefter åbnes op for almindeligt salg.
  • Der arbejdes på, at få indkøbt flere tryk-tanke til lagring og karbonering af øllet.
  • Første ølsmagning med 7 forskellige øl blev afholdt i Øster Hurup – jeg siger tak til Event Øster Hurup.
  • Bryghusets Venner er oppe på 122 medlemmer, godt på vej mod 1. målsætning på 250 medlemmer.
  • Kunne du tænke dig at brygge øl selv? Bryghuset afholder vinter-kurser for nybegyndere – du får dit eget øl med hjem.
  • Bryghusets Venner kan forudbestille øl fra d. 16. november – log ind på hjemmesiden for at bestille. Afhentning fra d. 30. november.
  • Alle kan bestille øl fra hjemmesiden efter d. 30. november.
  • Hadsund Bryghus holder åbent hver fredag i december.

Øllet

Jeg har brygget to forskellige øl på bryganlægget. 1. bryg tog 22 timer at få i gærtankene. 2., bryg tog 18 timer. De værste tidsrøvere er nu fundet og 3. bryg, som bliver en Øster Hurup IPA, skal gerne kunne gennemføres noget hurtigere – hvis jeg skal være noget værd dagen efter 😉

Bryganlægget kører som en drøm, og jeg er så småt ved, at have indsamlet data nok til at kunne styre den endelige urt-mængde og alkoholstyrke ret præcist. Den største flaskehals er pt. lagring og karbonering af øllet. Mere om det herunder.

Lokaler og udstyr

Fødevarestyrelsen har været forbi på Ålborgvej 56 og godkendt lokalerne med en glad smiley. Der skulle sættes et nyt loft op, og det lykkedes med hjælp fra smedene hos JMS. Der skal nu laves en risikoanalyse samt redegøres for kritiske kontrolpunkter, så fødevaresikkerheden er sikret.

Jeg arbejder på at få finansieret nogle tryk-lagertanke, som kan gøre arbejdet med at få øl fra gærtank til flasker nemmere og hurtigere. I mit nuværende setup går øllet fra gærtanke til fustager og derfra til flasker. Det er meget tidskrævende og besværligt – så det skal, der gøres noget ved. Tryk-lagertanke er løsningen, og jeg er i hårde forhandlinger med tyske Speidel – og pengepungen 🙂

Maria og jeg tager snart hånd om indretningen af bryggeriet, med fokus på lokalet til salg og afhentning af øl. Lige pt. er lokalet lager, værksted, kølerum og rodebutik. Det får vi gjort klar til åbningen.

 

Ølsmagning

Event Øster Hurup var meget hurtigt ude og spørge, om jeg ikke kom med 7 forskellige øl til 100 mennesker. Det blev der selvfølgeligt sagt ja til. Jeg nåede i mål og har gjort nogle gode erfaringer. F.eks. var der ikke meget gejst at spore, da jeg kom til gærcellers stofskifte med og uden ilt – det er nu taget ad nota, og fokus lægges for fremtiden på de enkelte øl og deres karakteristika. Samt lidt røverhistorier.

Når vi kommer ind i det nye år, skal vi i Hadsund selvfølgelig også have en ølsmagning. Jeg arbejder på et koncept med øl, mad, små indlæg om øllet samt lidt om tilblivelsen af Hadsund Bryghus.

 

Bryghusets Venner

Støtteforeningen Bryghuset Venner er ved at være halvvejs mod 1. målsætning om 250 medlemmer. I det nye år skal der afholdes snigpremiere på de kommende forårs og sommerøl – selvfølgelig kun for Bryghusets Venner.

Jeg sætter pris på de kontakter og tilbud om hjælp, som er kommet fra støtter i Bryghusets Venner. Det gør, og har gjort, etableringen nemmere, når nu jeg ind imellem mister overblikket.

 

Vinterkursus i ølbrygning

Kunne du tænke dig at lære at brygge dit eget øl? Jeg er ved at planlægge et vinter-kursus i ølbrygning, som man kan melde sig til. Du kommer til at brygge sammen med en makker på den nyeste Brewster Beacon, men teorien fra kurset kan overføres til mange af de andre bryganlæg på markedet. Vi afholder to teori-aftener, hvor du vil få en grundig indføring i ølbrygning for nybegyndere. Herefter mødes vi en lørdag i bryghuset, hvor du brygger sammen med en makker på et moderne bryganlæg. Urten får du med hjem i en gærspand, hvor du tilsætter gær og venter på, at urten bliver til øl.

Udstyr og ingredienser til ølbrygning kan købes til konkurrencedygtige priser i bryghuset.

 

Salg / afhentning af øl

Fra fredag d. 16 har Bryghusets Venner mulighed for, at forudbestille dette års juleøl samt Hadsund øllen på 2 liter eller ½ liters flasker. Bryghuset holde første åbningsdag fredag d. 30. november for Bryghusets Venner, hvor forudbestilt øl kan afhentes. Ikke afhentet øl stilles selvfølgelig til side – hvis du er forhindret i at komme. Efter første åbningsdag åbnes op for salg til folk, som ikke er med i støtteforeningen. Vi holder åbent hver fredag i december. Så kig endelig forbi. Vi glæder os til at se jer 🙂